Žalna slovesnost v spomin preminulim v času epidemije covida-19

14.3.2021 Ljubljana COVID19

V nedeljo, 14. marca 2021, ob 11. uri, je v parku Mihe Potočnika na ljubljanskih Žalah potekala žalna slovesnost v spomin preminulim v času epidemije covida-19. V imenu Katoliške cerkve v Sloveniji se je komemoracije udeležil ljubljanski nadškof metropolit in predsednik Slovenske škofovske konference (SŠK) msgr. Stanislav Zore, ki je nagovoril prisotne ter blagoslovil vrbo, zasajeno kot simbol žalovanja in sočutja do svojcev preminulih v času epidemije covida-19, leto dni po prvi smrtni žrtvi v Sloveniji.

Na žalni slovesnoti so zbrani najprej prisluhnili slovenski himni v izvedbi trobilnega sestava Policijskega orkestra, nato je zbrane nagovoril predsednik Republike Slovenije gospod Borut Pahor. Nagovoru predsednika SŠK nadškofa Zoreta je sledila molitev mag. Geze Fila, duhovnika Evangeličanske cerkve augsburške veroizpovedi v Republiki Sloveniji ter minuta molka v spomin preminulim v času epidemije covida-19. V tem času je predstavnik Islamske skupnosti v Republiki Sloveniji mag. Nevzet Porić opravil tiho molitev z dvignjenimi rokami.

Nadškof Zore je blagoslovi vrbo, zasajeno kot simbol žalovanja in sočutja do svojcev preminulih v času epidemije covida-19, leto dni po prvi smrtni žrtvi v Sloveniji. Zapis na spominski ploščici ob vrbi se glasi:

Vrba
(Salix x sepulcralis Simk)
Zasajena kot simbol žalovanja in sočutja do svojcev preminulih v času epidemije covida-19,
leto dni po prvi smrtni žrtvi v Sloveniji.
Republika Slovenija
14. marec 2021

 

V prvem letu epidemije COVID-19 je v Sloveniji umrlo 4.203 ljudi.