Zasedanje nemško govoreče škofovske komisije za medije v Bratislavi

12.9.2018 Bratislava, Slovaška CCEE, Evropa, Molitev, SŠK
Foto dr. Andrej Saje Foto dr. Andrej Saje

V Bratislavi je na povabilo Slovaške škofovske konference od 10. do 12. septembra 2018 potekalo letno zasedanje nemško govoreče komisije škofov za medije, ki ji predseduje dr. Ulrich Neymeyer, krajevni škof iz Erfurta v Nemčiji.

Poleg škofov so člani komisije tudi nekateri drugi izvedenci s področja medijev, ki jih predlagajo posamezne škofovske konference. Na letošnjem zasedanju so bile zastopane škofovske konference iz Avstrije, Češke, Hrvaške, Litve, Nemčije, Slovaške ter iz Slovenije in Švice. Slovensko škofovsko konferenco je zastopal msgr. dr. Andrej Saje. 

Udeleženci so na podlagi referata prof. dr. Claudie Nothelle iz visoke šole za medije v Magdeburgu (Nemčija) razpravljali o službi novinarstva, medijev in komuniciranja z javnostjo v spremenjenih evropskih družbenih razmerah. Drugo osrednje predavanje je imel dr. Paul Wuthe, direktor avstrijske katoliške tiskovne agencije Kathpress, na temo političnega populizma kot izzivu za komuniciranje Cerkve z javnostjo. Predstavniki posameznih škofovskih konferenc so z vidika medijev in komuniciranja predstavili razmere v domači Cerkvi. Nekateri temeljni poudarki predavanj: populizem želi zbuditi pozornost, širi strah in blokira iskanje rešitev; Cerkev z oznanjevanjem evangelija vabi k sodelovanju in odgovornosti za gradnjo družbe, svetu prinaša upanje in kliče, ne bojte se!; temelj komuniciranja je prizadevanje za resnico in pravičnost; kriza je priložnost za izboljšanje komuniciranja; kaže se vedno večja potreba po vzgoji za odgovorno uporabo spleta in socialnih omrežij, ki uporabnika vse bolj silijo v osamo in individualizem; občestvo je varno okolje za vzgojo in kritični odnos do dogajanja v družbi; molk ni rešitev; Cerkev ne more nekomunicirati!

Udeleženci posveta so obiskali javno televizijo, slovaški katoliški radio in katoliško televizijo ter se srečali z uredništvom njihovega katoliškega tednika. Sprejela sta jih predsednik Slovaške škofovske konference bratislavski nadškof msgr. Stanislav Svolenský in nemški veleposlanik na Slovaškem, ki sta vsak iz svojega zornega kota predstavila aktualne cerkvene in družbene razmere. Obiskali so tudi Goethejev inštitut in si ogledali pomembnejše mestne znamenitosti.

Mlada država po zaslugi odpiranja novih tovarn avtomobilske industrije (Volkswagen, Audi, Peugeot, Kia) doživlja izjemno hiter gospodarski napredek, kjer brezposelnosti skoraj ne poznajo. Migrantska kriza se je ni dotaknila, pač pa je dogajanje letošnjega leta zelo vznemiril umor novinarja Jana Kuciaka. Njegova tragična smrt je razkrila korupcijo, posledično je prišlo tudi do politične krize in demonstracij. Primer omenjenega umora še ni razrešen.

Cerkev na Slovaškem je v letu 2008 dobila dve novi škofiji v Bratislavi in v Žilini. Novih duhovnih poklicev je kljub rahlemu upadanju še vedno več kot smrti, število praktičnih vernikov upada zlasti v najbolj razvitem zahodnem delu države. Katoliške šole obiskuje od 4 do 5 % otrok, imajo 4 teološke fakultete in eno katoliško univerzo. 

Prihodnje srečanje komisije bo od 1. do 4. septembra 2019 v Pragi.                                                                          

Poročilo je pripravil in posredoval dr. Andrej Saje.