Izid knjige Slovenski razkol – Okupacija, revolucija in začetki protirevolucionarnega upora

17.1.2020 Slovenija Knjiga, Zgodovina

Izšla je knjiga avtorja dr. Jožeta Možine z naslovom Slovenski razkol – Okupacija, revolucija in začetki protirevolucionarnega upora.

Slovenski razkol je znanstvena monografija na 624 straneh, sad 20 letnega raziskovanja te tematike. Knjiga na poljuden način z novo odkritimi dokumenti in pričevanji ter posebej izdelanimi grafičnimi prikazi nedvoumno pojasni potek II. svetovne vojne na Slovenskem in tudi vlogo Katoliške cerkve in duhovnikov. Slovenski razkol v temelju na znanstven način spreminja številne ustaljene ideološke poglede na vojno dogajanje. Na konkretnih primerih, dokumentiranih do podrobnosti, se jasno pokaže, da je bilo desetletja in še vedno prisotno negativno etiketiranje Cerkve in škofa Rožmana zmotno in po kriterijih temeljnih civilizacijskih vrednot tudi zlagano.

Knjiga se loteva tudi sociološkega in psihološkega vidika ostalin vojne in revolucionarnega nasilja, ki segajo v današnji čas. Delo vključuje najnovejše raziskave s področja epigenetike, ki dokazujejo, da se travmatične izkušnje dejansko dedujejo v genskem zapisu in sicer s posledico, da imajo potomci trpečih oz.žrtev manj obrambnih mehanizmov za spopadanje s stresnimi situacijami.

Prvi ponatis monografije bo, računajoč na številna nova naročila, na voljo v sredini januarja 2020. Naročilo je možno neposredno pri avtorju prekospletnega naročila na spletni strani: www.jozemozina.siali s sporočilom na elektronski naslov: [email protected].

Zanimanje za knjigo je izjemno tudi v knjižnicah, kjer je stalno izposojena in rezervirana vnaprej. Pokazalo se je, da je zgodovina, posebej tista nepredelana, še vedno boleča in da ljudi še kako zanima, sploh če je napisana strokovno in pogumno, na način, ki prinaša razgradnjo travm in olajšanje.

Izdajatelj in založnik je Jože Možina, monografija pa je izšla v sozaložništvu treh Mohorjevih družb iz Celja, Celovca in Gorice.