Jubilejni 20. letni koncert zborov in orkestra Zavoda sv. Stanislava - Moj duh in moj glas združena v eno

12.5.2013 Ljubljana Glasba, Zavod sv. Stanislava
Utrinek s koncerta v Cankarjevem domu: Damijan Močnik, Kristina Bitenc in Domen Križaj Utrinek s koncerta v Cankarjevem domu: Damijan Močnik, Kristina Bitenc in Domen Križaj

Glasbeno in duhovno bogat večer priča o nesluteni moči združitve duha in glasu, kar je občinstvo slišalo pri vseh točkah koncerta. Predstavilo se je več kot 400 mladih pevcev in instrumentalistov, poleg množice gimnazijcev iz Škofijske klasične gimnazije še osnovnošolci iz OŠ Alojzija Šuštarja ter dva zbora alumnov.

Jubilejni koncert je bil eden izmed vrhuncev praznovanja 20. obletnice ponovne ustanovitve Škofijske klasične gimnazije. Ob tej priložnosti je spregovoril ravnatelj ŠKG Jože Pucihar, ki je med drugim omenil, da nas veže na predvojno ŠKG podobna usmeritev, ter poudaril dejavnosti, po katerih je naša šola prepoznavna. Ker pa je čas praznovanja tudi čas zahvale, je to namenil sedanjemu direktorju dr. Romanu Globokarju, ki je »srce, duša in steber našega zavoda in gimnazije, ki nesebično in predano vlaga vse svoje sposobnosti in talente v gradnjo in rast celotnega zavoda«, nato duhovnikom, vsem učiteljem, dijakom ter Jožetu Mlakarju, prvemu ravnatelju povojne ŠKG. Celoten nagovor lahko preberete v priloženi datoteki: Ravnatelj_20_obletnica_ ŠKG.docx.

Slavnostni govornik predsednik republike Slovenije Borut Pahor je poudaril, da »življenjsko prepletanje vseh enot v Zavodu sv. Stanislava spodbuja tkanje prijateljstev, krepi solidarnost in medsebojno pomoč, medgeneracijske vezi pa razvijajo občutek pripadnosti, ki ga še dodatno krepita medsebojno spodbujanje in opogumljanje«. Osebno se je zavzel, da je potrebno ustrezno predstaviti javnosti dogodek, ki se ga spominjamo ob 100. obletnici mature, ki je v celoti potekala v slovenskem jeziku. Škofijski klasični gimnaziji je čestital za dosedanje odlično delo in vztrajanje na svoji poti, kljub začetnim težavam in nekaterim nasprotovanjem. Celoten nagovor lahko preberete v priloženi datoteki: govor predsednik RS.doc.

Večer je na začetku natrosil utrinke dijaške poezije, ki je takoj mladostno razgibal do zadnjega kotička napolnjeno Gallusovo dvorano Cankarjevega doma. Sledil je nastop osnovnošolske folklorne skupine in zbora (dirigirala je Nadja Janežič), ki predstavlja glasbeni temelj celotne zborovske piramide v zavodu. Fantom iz opere, ki so ga izvajali fantovski in dekliški zbor 1. letnika, Mešani zbor ŠKG in Trio Adijo (dirigirala je Bernarda Preložnik Kink) je z zanimivo spremljevalno koreografijo dodatno popestrila znane odlomke iz te opere, ki so jih pripravili solisti Zala Strmole, Mirjam Strmole, Miha Zabret in Matija Jager. V nadaljevanju je Mozartov Veni sancte spiritus zazvenel iz ubranih glasov Dekliškega zbora sv. Stanislava, Ženskega zbora Mens Sonora, Mladinskega mešanega zbora sv. Stanislava in Komornega zbora Megaron v spremljavi godalnega orkestera (mentor Drago Arko). Premierna izvedba Močnikove Hvalnice stvarstvu (dirigiral je Damijan Močnik) v slovenskem in latinskem jeziku je bila svojevrstno duhovno-glasbeno potovanje po stvarstvu, kjer se skladatelj s Frančiškom zahvaljuje za različne dogodke v življenju slehernega človeka (smrt in ljubezen) pa tudi za stvarstvo samo (Gospod, luna in zvezde, veter in zrak, voda, ogenj in zemlja). Solista sta bila oba nekdanja dijaka ŠKG: Kristina Bitenc, trenutno članica »Opere national du Rhin« v Strassbouru ter Domen Križaj, študent na Akademiji za glasbo v Ljubljani in nagrajenec mednarodne poletne akademije v Salzburgu 2012.

Močnikovo glasbeno slikanje je sprožilo stoječe ovacije celotne dvorane, čemur je sledila ponovitev zadnjega dela kantate z naslovom Hvalnica, ki se glasi: »Hvalite in slavite Gospoda, zahvaljujte se mu …«, ki so hkrati primerne in potrebne besede, da izrazimo hvaležnost Bogu za čudovit večer in 20 let Škofijske klasične gimnazije.

Koncertni list

Za vse, ki si ga niste mogli ogledati, bo ponovitev na sporedu v nedeljo, 19. maja 2013, ob 09.50 na RTV SLO 2.


Lily Schweiger Kotar, pomočnica direktorja

Opomba k naslovu prispevka: My spirit and my voice in one combined – Phantom of the Opera

Povezava do fotogalerije.