Knjižni večeri Beseda je luč na moji poti

16.4.2012 Ljubljana Izobraževanje , Knjiga, Laik
Beseda je luč na moji poti Beseda je luč na moji poti

 Krščanske organizacije, zbrane pri Sv. Jožefu, se bodo pridružile praznovanju slovenskih dnevov knjige s tematskimi večeri, s katerimi želijo spodbuditi branje dobrih knjig, širiti veselo novico odrešenja, odpirati obzorja duha, pomagati pri iskanju odgovorov na življenjska vprašanja in zadrege ter posredovati izkustvo živega odnosa z Bogom.


Socialna akademija v ponedeljek, 16. aprila 2012, ob 20.00 pripravlja predavanje z diskusijo Čutnost in duhovnost v literaturi Ivana Cankarja. Predavanje izr. prof. dr. Irena Avsenik Nabergoj bo osvetlilo predstavo o ljubezni, kot jo odsevajo dela Ivana Cankarja (1876–1918). Predavateljica bo njegove zapise o človekovi intimi med šibkostjo telesa in hrepenenjem duše po ljubezni in lepoti primerjala z mislimi in idejami nekaterih avtorjev in del iz evropske književnosti, od antičnega sveta prek srednjega veka in renesanse vse do avtorjev evropskega simbolizma. V tem okviru bo primerjalno osvetlila tudi podobo ženske v Cankarjevi literaturi. Večer bo povezovala Mojca Perat.


Slovenski katoliški izobraženci v torek, 17. aprila 2012, izjemoma že ob 19.00 pripravljajo predavanje akad. dr. Janka Kosa z naslovom Dušan Pirjevec – od revolucije do katarze. Dušan Pirjevec (1921–1977), s partizanskim imenom Ahac, je bil med najhujšimi izvajalci revolucionarnega nasilja med drugo svetovno vojno, kasneje pa je študiral primerjalno književnost. Postal je profesor na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani in bil zelo karizmatičen predavatelj. V povojno literarno vedo na Slovenskem je uvedel metodološki pluralizem in različne tokove evropske filozofije.


Založba Emanuel prav tako v torek, 17. aprila 2012, ob 20.00 pripravlja predavanje Teologija telesa zame? V pričakovanju izida učbenika in priročnika Teologija telesa za mlade bodo udeleženci lahko prisluhnili pričevanjem o tem, kako lahko srečanje s teologijo telesa konkretno vpliva na življenje. Pričevanja bodo obogatile glasbene točke in citati iz prihajajočega učbenika.


Ignacijev dom duhovnosti v sredo, 18. aprila 2012, ob 20.00 vabi na predstavitev avtobiografske pripovedi Romarjeva pripoved ustanovitelja Družbe Jezusove (jezuitov) sv. Ignacija Lojolskega (1491–1556). Pripoved je tako življenjska, da so jo jezuiti več stoletij skrivali, ker se je zdela premalo svetniška. Patri iz Ignacijevega doma duhovnosti bodo ob branju izbranih poglavij Ignacijeve avtobiografije spregovorili o tem, kako se svetnikova duhovna izkušnja zrcali v njihovem življenju.


Društvo katoliških pedagogov (DKPS) in Mladinsko-informacijski center (MIC) v četrtek, 19. aprila 2012, ob 20.00 organizirata bralni večer Izbranih spisov Stanka Gogale (1901–1987). Branje odlomkov iz Izbranih spisov odstira pogled na kulturne in vzgojne temelje sodobne slovenske pedagogike. Stanko Gogala je bil poleg Karla Ozvalda predstavnik duhoslovne pedagogike, ki se je posvečala vprašanju, ali naj šola življenje vodi ali spremlja. Po drugi svetovni vojni je bil profesor pedagogike na Filozofski fakulteti Univerze v Ljubljani in pedagog, ki je dosledno vztrajal pri odgovornosti učitelja za avtonomni učenčev razvoj.


Svetopisemska družba Slovenije v petek, 20. aprila 2012, ob 20.00 organizira predavanje z naslovom Kako je knjiga vseh knjig prišla do nas? Predavatelj bo Janko Jeromen. Danes imamo Sveto pismo na voljo v različnih izdajah, velikostih in oblikah. Na razpolago imamo tudi izdaje, kjer svetopisemsko besedilo ni natisnjeno na papirju, v obliki knjige, ampak je kot zvočni zapis na avdio kaseti ali digitalno na CD-ju. Kako je bilo na začetku? Kdaj je izšlo prvo Sveto pismo? Kakšna knjiga je to bila? Je sploh bila knjiga? V kakšnem jeziku in v kakšni pisavi je bila? Kako se je začelo prevajanje Svetega pisma? – Predavatelj bo na ta in druga vprašanja odgovarjal s sliko in besedo.


Dodatne informacije dobite pri posameznih organizacijah na spletnih povezavah, ki so dodane v besedilu.