Literarni večer: Nataša Konc Lorenzutti, Senca brez človeka

19.1.2024 Nova Gorica Knjiga

Vabljeni na literarni večer s pisateljico Natašo Konc Lorenzutti, ki bo v petek, 19. januarja ob 20. uri, v dvorani Mestne občine Nova Gorica.

Osrednja tema pogovora bo novi dokumentarni roman Nataše Konc Lorenzutti z naslovom Senca brez človeka, ki je leta 2023 izšel pri Slovenski matici.

S pisateljico se bo pogovarjala urednica Slovenske matice, literarna zgodovinarka dr. Ignacija Fridl Jarc. Odlomke bosta brala Lucija Lorenzutti in Luka Seražin.

Roman govori o usodi slovenskih otrok, ki so jih nacisti avgusta 1942 v dveh akcijah v Celju ukradli staršem in jih odpeljali na ozemlje Tretjega rajha, mnoge očete so ubili, njihove matere pa so večinoma umrle v taborišču Auschwitz-Birkenau. Približno trideset malčkov, večinoma še dojenčkov, je prestalo »rasne selekcije«, zato so bili iz otroških taborišč urada za utrjevanje nemštva premeščeni v dom Sončna poljana v Kohren-Sahlisu blizu Leipziga, ki ga je upravljala mreža tajne Himmlerjeve organizacije Lebensborn. Tam so jih lahko prevzeli bodoči nemški rejniki, ki so bili vsaj na videz zvesti režimu, niso pa vedeli, da jemljejo ukradene otroke.

Dokumentarni roman o otrocih vojne, ki so postali žrtve miru, temelji na pretresljivih pričevanjih še živečih otrok Lebensborna in njihovih potomcev ter avtoričinih srečanjih in pogovorih z njimi. Prepletajo se z njeno zgodbo o iskanju sledi za izginulimi otroki, vpeto v čas, ko na robu Evrope divja vojna in se zopet trguje s človeškimi usodami. Ob soočenju z romaneskno, hkrati pa stvarno zgodovinsko dokumentiranimi spomini realnih oseb, ki se v tem »filmu v prozi« levijo v bolj ali manj tragične literarne junake, lahko tako kot avtorica romana tudi rahločutni bralec oblikuje svoj odnos do družine, identitete, naroda in njegove preteklosti, torej do občečloveških pojmov, ki so temeljnega pomena za vsakogar izmed nas.