Podelitev odličja sv. Cirila in Metoda akademiku Jožetu Krašovcu

27.6.2022 ob 9:00 Olimje SŠK, Sveto pismo
Akad. Jože Krašovec - Foto: Družina Akad. Jože Krašovec - Foto: Družina

Slovenski škofje so 3. januarja 2022 na 128. redni seji Slovenske škofovske konference sklenili, da ob izidu katoliškega prevoda Svetega pisma po jeruzalemski predlogi v enotni knjigi podelijo odličje sv. Cirila in Metoda duhovniku, profesorju in biblicistu akad. Jožetu Krašovcu za zvesto služenje Cerkvi med Slovenci.

Odličje bo akad. Jožetu Krašovcu izročil celjski škof msgr. dr. Maksimilijan Matjaž med sveto mašo 27. junija 2022, na god svete Eme, sozavetnice Škofije Celje, ob 9.00 v samostanski cerkvi v Olimju.

Utemeljitev priznanja
Akad. Jože Krašovec je s svojim vrhunskim raziskovalnim in prevajalskim ter zavzetim in predanim pedagoškim delom na področju Svetega pisma neprecenljivo prispeval k razvoju biblicistike v Sloveniji. V okoliščinah, ki duhovniškemu poklicu in veri niso bile naklonjene, je s popolnim zaupanjem v Njega, ki mu daje moč (Flp 4,13), pogumno sledil Božjemu klicu. Ta ga je vodil ne le v duhovniško službo, temveč tudi v raziskovanje Svetega pisma. Branje Stare zaveze, večinoma pisane v hebrejščini, delno tudi v aramejščini in grščini, ga je tako prevzelo, da je temu posvetil leta intenzivnega asketskega študija, ki so ga zaznamovale kar štiri doktorske disertacije: na Papeškem bibličnem inštitutu v Rimu je dosegel doktorat iz bibličnih znanosti (1976); na Hebrejski univerzi v Jeruzalemu doktorat iz filozofije (1982), v Parizu pa kombiniran doktorat (1986): iz zgodovine religijske antropologije (za Sorbono) in teologije (za Katoliški inštitut). S svojim izjemnim strokovnim in znanstvenim in prevajalskim opusom je Slovence obogatil za temeljna dela, ki se vpisujejo v zakladnico najvišje slovenske kulture in pomenijo mejnike v razvoju slovenske biblicistike.