Pogovor s škofom Jamnikom v okviru razmišljanj in razgovorov v Mohorjevi

19.9.2012 Ljubljana Knjiga
Škof Anton Jamnik Škof Anton Jamnik

V knjigarni Celjske Mohorjeve družbe na Nazorjevi ulici 1 v Ljubljani bo v sredo, 19. septembra 2012, ob 17.00, potekal pogovor z ljubljanskim pomožnim škofom msgr. dr. Antonom Jamnikom, ki ga bo vodil dr. Bojan Žalec.


Predstavitev tematike: Biti z drugim in za drugega

Škof Jamnik na Teološki fakulteti Univerze v Ljubljani vrsto let predava filozofijo, med drugim pa je tudi član Evropske akademije znanosti in umetnosti iz Salzburga. Povod in podlaga za tokratni pogovor bo njegova knjiga z naslovom Med vagabundom in romarjem: pogledi na slovensko samostojnost, liberalizem, vero in etiko (Ljubljana: Družina 2012). Avtor poudarja, da bi se iz pluralnosti mnenj morali učiti poslušanja, se v kritičnih mnenjih učiti drug od drugega in tako ustvarjati družbo spoštovanja človeka kot človeka, njegove svobode in pravic. Pri tem posebej izpostavlja osebo ljubljanskega nadškofa dr. Alojzija Šuštarja, ki je bil človek dialoga in je njegov zgled.

»Če je človekovo odgovornost sploh moč kdaj izraziti, potem je to moč narediti z enim samim pravilom: biti odgovoren tudi takrat, ko morda vsi delujejo drugače. To ravnanje ne more biti stvar statističnega povprečja, prav tako ne kakih splošnih pravil. Svetniki so popolnoma enkratni ljudje, ljudje, ki delajo reči, ki se jih drugi izogibajo, ali pa so prešibki, morda preveč sebični, da bi to zares storili.«

Odlomek je iz knjige Med vagabundom in romarjem: pogledi na slovensko samostojnost, liberalizem, vero in etiko.


Dodatne informacije dobite v Mohorjevi družbi na Nazorjevi ulici 1 v Ljubljani, tel. 01/244–36–50, e-naslov: [email protected].