Vinko Bokalič CM - ordinarij škofije Santiago del Estero

Vinko Bokalič CM, vir: internet Vinko Bokalič CM, vir: internet

Papež Frančišek je 23. decembra 2013  svojega nekdanjega pomožnega škofa v Buenos Airesu, Vinka Bokaliča CM, imenoval za ordinarija škofije Santiago del Estero. Škof Vinko Bokalič CM odhaja v severozahodni del osrednje Argentine in bo po novem sosed škofa Lojzeta Urbanča, ki vodi škofijo s sedežem v bližnji Catamarci ter za nadškofom Andrejem Stanovnikom v Corrientesu tretji škof ordinarij s slovenskimi koreninami v tej državi.

Ob tej priložnosti mu je v imenu Slovenske škofovske konference pisal in čestital tudi njen predsednik škof Andrej Glavan:

Iz življenjepisa:

Vinko Bokalič CM se je rodil 11. junija 1952 v Buenos Airesu, v družini slovenskih staršev Vinka in Pavle, rojene Iglič, ki sta v Argentino prišla leta 1949; oče je bil doma iz Mengša, mati pa iz Prevoj. Vinko je po vstopu v skupnost lazaristov študiral teologijo v argentinski prestolnici in bil tam 1. aprila 1978 posvečen v duhovnika. Novo mašo je imel v slovenski vasi v Lanusu skupaj z bratom Jožetom, ki je bil posvečen deset mesecev pred tem v Ljubljani. Vinko je ostal v argentinski provinci, Jože pa se je pridružil slovenskim lazaristom, čeprav je v Sloveniji deloval le nekaj let. Vinko Bokalič CM je večino svojih duhovniških let preživel v Buenos Airesu, kjer je skrbel za mladinsko pastoralo, bil rektor semenišča, župnik in nazadnje vizitator Misijonske družbe v Argentini. Vmes je bil tri leta misijonar v škofiji Goya. Papež Benedikt XVI. ga je 15. marca 2010 - sočasno z imenovanjem Stanislava Lipovška za celjskega škofa - imenoval za pomožnega škofa v Buenos Airesu. V škofa ga je 29. maja 2010 posvetil sedanji papež Frančišek, takratni buenosaireški nadškof kardinal Jorge Mario Bergoglio. V tej službi je bil dve leti kot pomožni škof argentinske prestolnice njegov tesni sodelavec. Z današnjim 23. decembrom 2013 je dobil svojo škofijo s sedežem v Santiago del Estero. Škofija je del metropolije Tucuman. Ima približno sedemstotisoč prebivalcev od katerih je oseminosemdeset odstotkov katoličanov, po površini pa je štirikrat večja od Slovenije.

Povzeto po: http://radio.ognjisce.si/sl/149/aktualno/12467/